Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z historie domovského stadionu Hané Prostějov!

article preview

w.krasnecesko.cz/lokality/35088-fotbalove-sportovni-centrum-mladeze-prostejov-fotbalovy-areal.html 
 

Fotbalové sportovní centrum mládeže - Prostějov (fotbalový areál)

[ ID: 35088 ]          další pojmenování: Za Místním nádraží, OP 
  

 
 
HODNOCENÍ
0%
hodnotitelů: 0
 
 
  Znak / logo
 


 

Turistický cíl Fotbalové sportovní centrum mládeže - Prostějov (fotbalový areál)

 

Sdílej s přáteli: Facebook Twitter Google+

 


Vložení nových fotografií přidat fotografie 
 

Zdejší fotbalový areál Za Místním nádražím vznikl již za první republiky, kdy zde byl vybudován stadion klubu SK Rolný. Ten dokonce hrál neúspěšně kvalifikaci o postup do nejvyšší republikové soutěže. Kdyby uspěl, mohl mít Prostějov tehdy dva zástupce v 1.lize. Po válce zde působil klubový pokračovatel Jiskra, či TJ OP Prostějov. V devadesátých letech klub ukončil činnost a hřiště využil klub TJ Sokol II. Prostějov (bývalý Agrostroj, původně SK Sparta), který přišel o hřiště díky výstavbě autobusového nádraží. Ani tento klub však dlouho nevydržel porevoluční změny a bohužel i přes svoji popularitu zmizel z fotbalové mapy.

Po letech nečinosti a vyřešení majetkových vztahů vyvstala otázka, co s areálem. Protože ve městě díky problémům se stadionem ve Sportovní ulici a částečným nezájmem města o fotbal vůbec, nakonec přišla iniciativa postavit stadion nový právě zde. Vznikl projekt na výstavbu nového areálu. Vznikl tak sportovní areál s názvem Fotbalové sportovní centrum mládeže Prostějov. Z původně slibovaného stadionu veřejnosti však vzniklo pouhé torzo - tribuna pro 180 sedících diváků. Za jižní brankou pak vznikla administrativní budova OV ČMFS, zázemí se šatnami a parkovištěm,  která navazuje na původní hospodářskou budovu s fitcentrem. Areál byl otevřen v roce 2010.

Součástí stadionku s travnatou plochou je za tribunou umělka, která je využívána i veřejností. Přes otazníky kdo nakonec bude majitelem a různé spekulace, v areálu nakonec působí klub TJ Haná, který zde poprve od roku 1931 našel domácí prostředí (!) a některé týmy mládeže 1.SK Prostějov. Od sezony 2011/12 se zde hraje divize pod hlavičkou 1.FK (převod této soutěže z Vítkovic), tedy klubu který by měl v příští sezoně přejít pod 1.SK.

 


strana 1
 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 126587
Měsíc: 4572
Den: 237